Loader
Luftrenare.se (Gilwig AB)
bookmark_border

Så väljer du luftrenare

Tips inför ditt köp

Bild: tjej som gör tumme-upp

Att välja rätt luftrenare kan kännas svårt. Speciellt när i stort sett alla luftrenare fungerar när det gäller att rena inomhusluften från partiklar (damm, allergener, kemikalier, avgaser, bakterier, virus etc). De olika modellerna fungerar dock på lite olika sätt och passar därför olika bra i olika rum och vid olika besvär. Vi hoppas att med dessa köpråd kunna underlätta för dig att välja rätt modell. Har du frågor inför ditt köp är du alltid välkommen att ställa frågor till oss via vår chatt, mejl eller telefon. 

Storleken på rummet

Det viktigaste att tänka på när du väljer luftrenare är storleken på rummet. Eftersom luftmängden blir större ju större rum du skall rena måste man välja en luftrenare som har kapacitet för det aktuella rummet. Alla luftrenare har specifikationer där det står till vilken rumsstorlek de passar.

Luftrenare med filter kan man jämföra genom att mäta hur många gånger i timmen de cirkulerar all luft i rummet genom maskinen. Mät längden, bredden och höjden på ditt rum (i meter) och multiplicera dessa för att få fram ditt rums kubiska luftvolym. Denna siffra kan du sedan använda för att jämföra olika modeller. Det är också vkitigt att jämföra olika modellers filteryta, ju större filteryta desto effektivare rening. I modeller med kolfilter kan du också jämföra hur stor mängd kol de innerhåller, ju mer kol desto effektivare luftrening.

Ljudvolym

Luftrenare med fläktar och filter låter när de är i drift. Skall du ha en luftrenare i ett sovrum är det viktigt att tänka på att luftrenaren inte stör din nattsömn. De allra tystaste luftrenarna är de som inte har någon fläktk, dvs en filterfri luftrenare. I specifikationerna till luftrenarna kan du se hur högt de låter mätt i dB(A)

Rök, lukter eller kemikalier

Om du skall rena luften från rökpartiklar (cigarett- eller cigarrök, öppen spis, kamin, ljus, matlagning mm) eller lukter är det bra att ha en luftrenare med kolfilter. Är du doftöverkänslig rekommenderar vi också en luftrenare med kolfilter. Produkter som som renar luften med fotoplasma eller UV-ljus är bra mot rök och lukter. 

Effektivitet

Om det är viktigt att du snabbt kan rena luften i ett rum så är luftrenarens fläkt viktig. Ju starkare fläkt desto mer luft kan skickas genom filtren på kort tid. Luftrenare utan fläktar och filter renar luften lika bra över tid men de kan inte rena luften lika snabbt som en luftrenare där man kan vrida upp fläkthastigheten. I ett hem är det ganska ovanligt att man har behov av att rena luften snabbt men det kan t.ex vara bra om man är rökare och vill få bort rök efter en cigarett snabbt eller om man använder en öppen spis och vill rena luften från rök när man använder denna.

Design

Om du skall ha din luftrenare i t.ex vardagsrummet eller annat utrymme där du tycker det är viktigt att inredningen är snygg skall du självklart titta på utseendet på luftrenaren. Det finns många olika varianter och färger på marknaden så du hittar säkert någon som faller dig i smaken.

Det finns även luftrenare som är kombinerade med andra funktioner som bordslampor mm. En del luftrenare har även utbytbara fronter eller färgade förfilter så att man kan anpassa dem till sin egen inredning.

För företag 

Om du behöver luftrenare till ett företag med stora ytor där många människor befinner sig samtidigt, eller om ni har en verksamhet där det skapas mycket partiklar och/eller föroreningar, behöver du extra kraftfulla maskiner för att rena luften optimalt, ett exempel är t ex Blueair Pro-serien.

Sanering av mögel, svamp, bakterier etc

Finns behovet att luftreningen även ska vara verksam för sanering av ytor, skrymslen och vrår fungerar fotokatalytiska luftrenare eller eller ozon-genererande maskiner bäst. Dessa produkter passar speciellt bra i soprum, på allämna toaletter, sjukhus, i källare, idrottsanläggningar etc. Luftrenare med dessa tekniker kan även användas för att sanera inrökta lägenheter/rum och kan hyras av oss om man inte behöver apparaten mer än vid något enstaka tillfälle. Läs mer om sanering här

Populära luftrenare för hemmet

Populära luftrenare för företag

Arrow up

Varukorg

Total 0kr

Kassa