Loader
Luftrenare.se (Gilwig AB)
bookmark_border

Så väljer du luftrenare

Tips inför ditt köp

Bild: tjej som gör tumme-upp

Att välja rätt luftrenare kan kännas svårt. Speciellt när i stort sett alla luftrenare fungerar när det gäller att rena inomhusluften från partiklar (damm, allergener, kemikalier, avgaser, bakterier, virus etc). De olika modellerna fungerar dock på lite olika sätt och passar därför olika bra i olika rum och vid olika besvär. Vi hoppas att med dessa köpråd kunna underlätta för dig att välja rätt modell. Vill du hellre få personliga köpråd via chatt, mejl eller telefon är du alltid välkommen att kontakta oss

Storleken på rummet

Det viktigaste att tänka på när du väljer luftrenare är storleken på rummet. Eftersom luftmängden blir större ju större rum du skall rena måste man välja en luftrenare som har kapacitet för det aktuella rummet. Alla luftrenare har tydliga specifikationer där det står till vilken rumsstorlek de passar.

Om du väljer en luftrenare med filter kan du så klart ställa en maskin med högre specificerad rumsstorlek i ett mindre rum, om du t.ex vill öka effektiviteten på reningshastigheten ytterligare eller om du behöver flytta en större luftrenare mellan olika rum under dygnets timmar (om du vill ha den i sovrummet på natten men vardagsrummet på dagen). Dock har de större renarna lite högre ljudvolym så det behöver du också tänka på i så fall.

Om du behöver luftrenare till ett företag med stora rum och ytor och där många människor befinner sig, eller om ni har en verksamhet där det skapas mycket partiklar och/eller föroreningar, så är du varmt välkommen att kontakta oss för offert på produkter som passar just er verksamhet. Vi säljer även industriluftrenare som inte visas här i webshopen.

Ljudvolym

Luftrenare med fläktar och filter låter när de är i drift. Skall du ha en luftrenare i t.ex ett sovrum så är det viktigt att tänka på hur högt maskinen låter så att den inte stör din nattsömn. Många luftrenare har speciella natt-lägen i sina inställningar men även dessa lägen kan låta för högt om du är ljudkänslig. Man kan då välja en filterfri luftrenare i just det rum där man vill ha det extra tyst. I specifikationerna på luftrenaren kan du läsa hur högt de låter vid olika driftlägen mätt i dB(A)

Rök, lukter eller kemikalier

Om du skall rena luften från rökpartiklar (cigarett- eller cigarrök, öppen spis, kamin, ljus, matlagning mm) eller lukter är det bra att ha en luftrenare med kolfilter. Även produkter som som renar luften med fotoplasma eller UV-ljus är bra mot rök och lukter. Är du doftöverkänslig rekommenderar vi också en luftrenare med kolfilter.

Effektivitet

Om det är viktigt att du snabbt kan rena luften i ett rum så är luftrenarens fläkt viktig. Ju starkare fläkt desto mer luft kan skickas genom filtren på kort tid. Luftrenare utan fläktar och filter renar luften lika bra över tid men de kan inte rena luften lika snabbt som en luftrenare där man kan vrida upp fläkthastigheten. I ett hem är det ganska ovanligt att man har behov av att rena luften snabbt men det kan t.ex vara bra om man är rökare och vill få bort rök efter en cigarett snabbt eller om man använder en öppen spis och vill rena luften från rök från denna.

Sanering av mögel, svamp, bakterier etc

Finns behovet att luftreningen även ska vara verksam för sanering av ytor, skrymslen och vrår fungerar fotokatalytiska luftrenare eller eller ozon-genererande maskiner bäst. Dessa produkter passar speciellt bra i soprum, på allämna toaletter, sjukhus, i källare, idrottsanläggningar etc. Luftrenare med dessa tekniker kan även användas för att sanera inrökta lägenheter/rum och kan hyras av oss om man inte behöver apparaten mer än vid något enstaka tillfälle.

Design

Om du skall ha din luftrenare i t.ex vardagsrummet eller annat utrymme där du tycker det är viktigt att inredningen är snygg skall du självklart titta på utseendet på luftrenaren. Det finns många olika varianter och färger på marknaden så du hittar säkert någon som faller dig i smaken.

Det finns även luftrenare som är kombinerade med andra funktioner som bordslampor mm. En del luftrenare har även utbytbara fronter eller färgade förfilter så att man kan anpassa dem till sin egen inredning.

I vårt produktsortiment hittar du:

  • Filterfria luftrenare
    Dessa luftrenare använder jonisering, elektrostatisk rening, uv-lampor, ozon eller värme för att rena luften.
  • Luftrenare med filter
    Dessa luftrenare använder filter (partikelfilter, hepa-filter, kolfilter mm) för att rena luften.
  • Mobila luftrenare
    Dessa luftrenare är små och behändiga att ta med sig på resan, i bilen, husvagnen, båten, till kontoret etc.

Har du frågor inför ditt köp är du alltid välkommen att kontakta oss för personlig rådgivning.


Några populära produkter


Arrow up

Varukorg

Total 0kr

Kassa