
Clean Air Delivery Rate (CADR)
Eftersom din luftrenare måste klara av att dra igenom all luft som finns i ditt rum genom filtren för att fånga partiklar och gaser är det viktigt att titta på specifikationen som heter CADR (Clean Air Delivery Rate, definierat av AHAM). En luftrenares CADR visar på luftrenarens förmåga att ta bort pollen, tobaksrök och damm (de tre vanligaste luftföroreningarna inomhus).
Värdet visar hur stor mängd luft som maskinen kan rena per timme. De flesta tillverkare visar värdet som kubikmeter i timmen (m³/h).
Ju högre CADR-värde, desto högre är luftrenarens kapacitet att rena luften.
Luftrenare med filter har flera fläktlägen och det påverkar CADR-värdet, uppåt eller neråt, beroende på vilken fläkthastighet du väljer. Det är sällan man kör sin luftrenare på maxfart någon längre tid eftersom det innebär att den då låter väldigt högt. De allra flesta tillverkare anger bara det högsta möjliga CADR-värdet i specifikationerna. Det är viktigt att ha i åtanke eftersom du antagligen kommer att köra luftrenaren på lägre fläkthastigheter där CADR blir lite lägre.
Det är smart att överdimensionera sin filterluftrenare så att man får hög CADR även på lägre fläktlägen.
Värt att notera:
En del tillverkare visar bara specifikationen luftflöde istället för CADR. Det görs t.ex. på luftrenare som är kombinerade med fläktar och det blir lite missvisande när man pratar luftrening eftersom en del av luftflödet från dessa fläktar inte passerar genom filtren alls och därmed inte renas. Vi anser att en tillverkare av filterluftrenare bör alltid kunna uppge ett tydligt CADR-värde och inte bara luftflödet.

Rekommenderad rumsyta & CADR
Tillverkarna skriver vilken rumsyta dom rekommenderar att deras luftrenare ska användas i. Vi vill dock göra dig uppmärksam på att denna specifikation inte räknas fram på samma sätt av de olika tillverkarna och specifikationen kan därför inte jämföras rakt av.
För att visa skillnaden mellan olika tillverkares sätt att räkna ger vi dig ett exempel:
Tillverkaren Coway har en luftrenare som heter Storm 1516D som dom skriver att den passar i rum upp till 100m². CADR-värdet för denna luftrenare är 492m³/h.
Tillverkaren Blueair har en luftrenare som heter Classic 405 som har ett liknande CADR-värde, 510m³/h, men Blueair skriver att deras luftrenare passar i ett rum på 40m².
Blueair rekommenderar alltså att deras luftrenare passar i ett hälften så stort rum som det Coway rekommenderar - trots att luftrenarna har nästan identisk luftreningskapacitet. Hur kommer det sig?
Jo, det beror på att Blueair anser att luften i ett rum bör renas fem gånger i timmen för att uppnå maximal luftkvalitet*. Coway å sin sida anser att två luftombyten i timmen räcker. Eftersom tillverkarna har olika uppfattning om hur många luftombyten som behövs för att hålla luften i ett rum ren så anger dom olika mått på rumsstorlekarna (m²) i sina specifikationer trots att maskinerna har samma kapacitet.
Detta skiljer även mellan andra tillverkare (inte bara Blueair och Coway) och därför rekommenderar vi att du jämför CADR-värdet och inte den rekommenderade rumsstorleken när du jämför olika märken mot varandra.
* Beräkning:
Rummets yta (40m²) gånger takhöjd (2,4m) ger luftvolym på 96 m³ och luftrenarens CADR värde är 510 m³/h. Rummets luftvolym delat med CADR blir 5,31 vilket är antal gånger luften renas i denna storlek på rum varje timme (detta värde kallas ACPH, Air Changes Per Hour).