Loader
Luftrenare.se (Gilwig AB)
bookmark_border

Luftrenare tar bort virus & bakterier ur inomhusluften

Bild: Virus och bakterier

Luftburna bakterier och virus färdas genom luften och kan orsaka sjukdomar samt förvärra allergier eller astmasymptom. När någon nyser eller hostar fylls luften av små droppar med vatten eller slem, som är fulla med virus eller bakterier. Det är inandningen av dessa virus och bakterier som sprider hosta, förkylningar, influensa, tuberkolos och andra smittsamma sjukdomar.

Efter en hostning eller nysning kan virus stanna kvar i luften flera timmar. När ett virus har landat på en yta kan det överleva i flera timmar. Eftersom luftrenare fångar, eller oskadliggör*, de luftburna partiklarna minskar de risken för spridning av sjukdomar betydligt.

Minskad smittspridning innebär inte bara ett minskat personligt lidande. Det innebär även en stor ekonomisk vinst för hela samhället. Sjukskrivningar minskar och effektiviteten på arbetsplatser och i klassrum ökar när man arbetar i ett rum med ren luft.

Luftrenare och coronavirus/covid-19

Vi får många frågor om luftrenare och coronavirus. Då detta är ett nytt virus har inte några forskningsstudier med luftrenare och detta virus kunnat genomföras än. Coronaviruset är delvis luftburet och liknar andra virus som kan avlägsnas från inomhusluften med luftrenare.

Ingen kan garantera att man inte blir smittad av coronavirus bara för att man använder luftrenare, men att luftrenare minskar antalet luftburna virus i det utrymme där den används är bevisat och när virusmängden sjunker minskar även risken för smitta. Flera luftrenartillverkare har redan nu initierat forskningsstudier på covid-19 så vi återkommer så snart vi får mer information om reslutat från dessa

HEPA-filter tar bort virus och bakterier

Filter-luftrenareHEPA-filter har i flera decennier bevisats kunna kontrollera spridningen av luftburna partiklar och organismer som virus och bakterier.

Många professionella ingenjörsorganisationer rekommenderar HEPA-filter på sjukvårdsanläggningar för att eliminera mikrober och andra farliga partiklar.

HEPA-filter kan filtrera bort åtminstone 99,97% av de luftburna partiklar som har en storlek av 0,3 mikrometer (µm) i diameter. Ett typiskt virus är ungefär 100 gånger mindre än en bakterie. De flesta studerade virus har en diameter mellan 0,01 och 0,3µm.

*LightAir-luftrenare oskadliggör 97% av virus i luften

LifeAir Luftrenare dödar influensavirusKarolinska Institutet har gjort forskningsstudier, inklusive djurförsök, avseende LightAir IonFlow-teknologins effekt på smittsamma luftburna virus som influensa-, roto- och caliciavirus samt andra luftburna mikrober. Studierna bevisar att tekniken effektivt reducerar viruskoncentrationen i luften och oskadliggör 97 procent av virus redan i luften (virus upphör att vara smittsamma).
» Läs mer här

TV4 Nyheterna berättar om minskad sjukfrånvaro på förskola med luftrenare

Nyhetsinslag på TV4 om AirRevival luftrenareKlicka här för att se nyhetsinslaget på TV4 där man berättar om förskolor i Göteborg som minskat sjukfrånvaron med 50% efter att man satt in AirRevival-luftrenare i sina lokaler.

Val av luftrenare

Alla luftrenare i vårt sortiment tar bort virus och bakterier men de använder olika tekniker. Några fångar partiklarna i filter, några använder jonisering och några använder UV-ljus eller ozon. Läs i beskrivningarna och specifikationerna på respektive modells produktsida för mer info om hur de fungerar.

Vi länkar till några produkter nedan men vi har många fler effektiva luftrenare i vårt sortiment.

Har du frågor om vilken produkt som passar din miljö bäst är du välkommen att kontakta oss för personliga råd.

Några produktförslag

Arrow up

Varukorg

Total 0kr

Kassa